Välkommen till Nilssons Sidor!
 
 
 

Historia

Alla har vi vår historia! Jag tänker berätta min här nedan. Här kommer jag också att berätta lite om vår släkts historia samt historia kring de platser jag bott på genom åren.

Vissa säger sig ha väldigt tidiga minnen från de var endast några månader gamla. Det har inte jag, mina första minnen är mer fragmentariska och jag tror också att våra minnen påverkas av hur vi fått saker och ting återberättade för oss!

För min del har det under en lång tid varit så att det inte funnits så mycket tid till eftertanke. Det är hämmande för minnet. Nåväl jag får försöka ta mig tid så småningom att redigera det här vartefter minnet klarnar (om det nu gör det).

Mina två första levnadsår tillbringade jag i en liten stuga i Oskarshamn, utan vatten och avlopp med ett torrdass ute på gården. På bild så ser stugan väldigt charmig ut men den var troligen obekväm, kall och dragig.

I början av 60-talet flyttade vi till ett område som heter Tomtebo. Det var arbetar-bostäder för arbetarna vid Oskarshamns varv. Härifrån har jag förstås en hel del minnen, då vi bodde där till slutet av 60-talet. Bostäderna här var också ganska spartanska och någon WC-lyx fanns inte här heller, men däremot rinnande vatten och en tvättho i en skrubb. Jag minns inte om det fanns varmvatten men det tror jag inte.

Jag minns en pinsam historia en snörik vinter då jag var i 6-års åldern och blev jättepinkenödig. Som barn är så väntar man ju till sista momangen innan man går (särskilt när det är 20 minusgrader och du ska sitta med rumpan bar på ett utedass!). Nåväl, kontentan av historian var att jag inte hann dit jag skulle innan det som behövde komma ut hann ut. Vaktmästaren hade inte hunnit skotta någon gång till vårat dass!

Tänk var världen var stor när man var sådär liten? Den närmaste omgivningen tedde sig närmast oändlig! Här fick jag min första cykel, en BAMBINO med tramporna på framhjulet. Inte så lätt att lära sig cykla på en sådan cykel inte men det gick på något sätt.

Förresten så brann ett av hyreshusen i Tomtebo strax efter vi flyttad därifrån, jag tror att det var en mordbrand. Tänk om ...

Min andra cykel jag fick var en DBS (Den Bedste Cykeln) som jag kallade Döden Bakom Styret, norsktillverkad (eller dansk?), jag tror att den var bättre begagnad och jag byggde om den och satte på ett bockstyre, tillverkade en egen sadel mm. HÄFTIGT! Jag plågade nog livet ur den ganska snabbt, för minnet av någon cykel bleknar betänkligt snabbt!

Det hände lite mysko saker där i Tomtebo också ... men det kanske är fantasifoster som frodats när fakta inte finns tillgängligt? Min syster var väldigt bra på att skrämma upp mig när jag var liten, så vad som är sant och vad som bara fanns i min hjärna får jag nog aldrig klarhet i!

Vi bodde ganska trångt i den lilla lägenheten med två rum och kök. Från början var vi 6 pers med mina båda bröder, men Jan-Erik flyttade ganska tidigt hem till mormor och morfar och min mellanbror Tommy valde att gå på sjön, redan som 15-åring och då blev det förstås bättre med plats åt oss som var kvar!

Härifrån flyttade vi till ett tvåvåningshus på Repslagaregatan, närmare min mormor där jag ofta var både före och efter skolan då bägge mina föräldrar arbetade heltid. Något fritids fanns inte på den tiden, men jag skulle aldrig i livet byta ut den tid jag hade med mormor mot något dagis eller fritids i världen! Mormor var världens bästa historieberättare och jag fick höra de mest fantastiska historier om lyktgubbar och andra händelser. Det sägs att hon också var lite "synsk".

På "banan" som Repslagaregatan kallades av någon anledning, bodde vi bara ett par år vad jag minns, sedan flyttade vi till stadsdelen Kolberga till Homhällevägen. Jag måste ha gått i tredje eller fjärde klass något sådant (får kolla upp årtalen med mor) då vi flyttade dit. Där hade det bott någon som måste ha kommit över ett 200 L fat med gul färg, därför att ALLT... och då menar jag ALLT var målat i gult! Husfasaden var gul, staketet var gult, altanen var gul, hallen var... ja ni fattar... ALLT var gult.

Det var ett hus byggt kring andra världskriget, orenoverat sedan dess men med moderna bekvämligheter - rena lyxen faktiskt mot vad vi varit vana vid genom åren! Med lite ny målarfärg och nya tapeter blev det genast lite snyggare

Stefan

Om platser där jag bott;

  • Oskarshamn
  • Kristdala
  • Figeholm
  • Skyttmon
  • Östersund

Om platser där släkten kommer ifrån;

  • Öland
  • Ottenby och Långe Jan
  • Möckhult